Kennisuur Begrazing
credits: Fokko Erhart/wildernisfoto.nl
Begrazing wordt als beheerstrategie steeds meer in natuurgebieden ingezet. De ervaring leert dat in veel gebieden met begrazing de biodiversiteit is toegenomen. Welke processen en mechanismen liggen hier aan ten grondslag? En waar moet je op letten als je grazers inzet.
Fokko Erhart van Grazer Advies heeft, samen met vele anderen, kennis over de begrazing gebundeld in een boek en presenteert de belangrijkste lessen in het OBN Kennisuur op 21 november. Dick Groenendijk van PWN voegt daar enkele verhalen uit de praktijk aan toe. Welke rol spelen grazers in het duinbeheer, en wat zijn de resultaten?
De inzet van grazers brengt vaak dynamiek in een gebied doordat ze grazen, wroeten, schuren, ontlasten en als ze dood gaan soms kunnen blijven liggen. Dat heeft gevolgen voor de vegetatiestructuur, en soms uiteindelijk ook weer op landschapsniveau. In welke mate komt bosontwikkeling op gang of wordt het juist tegengegaan? Dat is afhankelijk van de relatieve begrazingsintensiteit, een door de schrijvers van het boek geïntroduceerd begrip. Deze relatieve begrazingsintensiteit wordt, naast natuurlijke variabelen als weer, water, bodem enzovoort ook bepaald door de keuzes van de beheerder zoals jaarrond- of , seizoensbegrazing, het aantal dieren, in te zetten soorten, sociale kuddes enzovoort. Het is allemaal van invloed op de natuurkwaliteit. Fokko Erhart en Dick Groenendijk gaan hier aan de hand van onderzoek en praktijkervaring nader op in.