Effecten van stikstof op laagveen
Fotocredits: NL, Noord-Holland, Oostzaan, Polder Oostzaan 13, Saxifraga-Marijke Verhagen
Bij nadelige effecten van stikstofdepositie denken we vaak aan bossen en heiden, maar het werkt ook door in laagveennatuur. In dit kennisuur zoomen we in op de werking van stikstof in laagvenen. Hoe werkt stikstof door in dit ecosysteem? Stikstofdepositie kan hier leiden tot verruiging, verzuring en toxische effecten. In welke omstandigheden is het risico hierop groter of kleiner, welke effecten zijn te zien en welke rol speelt de waterhuishouding. Na de probleemanalyse is het natuurlijk ook nuttig om te bespreken wat er aan er te doen is, naast het terugdringen van de depositie.
Casper Cusell van Witteveen+Bos legt uit welke effecten er zijn, waarbij hij extra aandacht heeft voor aquatische vegetaties, trilvenen, blauwgraslanden en veenmosrietlanden.
Martijn van Schie van Natuurmonumenten heeft veel ervaring met laagveennatuur in het westen van het land. Hij gaat in op het beheer dat Natuurmonumenten toepast om nadelige stikstofeffecten tegen te gaan.
Dit kennisuur past in het kader van het 35-jarig bestaan van OBN Natuurkennis. Het programma is begonnen als Overlevingsplan Bos en Natuur, en nog steeds wordt er veel onderzoek gedaan naar verbetering van natuurkwaliteit in slechte of matige milieuomstandigheden. Tegen de stroom in bereikt het programma goede resultaten: van kennisontwikkeling, via kennisdeling naar toepassing in de praktijk en positieve effecten in het veld.
Donderdag 17 oktober, 16:00 - 17:00uur
Deelname aan deze online bijeenkomst is gratis.
Meld je aan via onderstaand formulier. Dan ontvang je de toegangsgegevens voor het webinar via email, en sturen we je enkele dagen vooraf nog een herinnering. Na afloop van het webinar ontvang je de link naar de opname en de presentaties.